Hıdrellez Ritüelleri

Yazar: Fadime Şengezer Okunma: 1948 Yayınlanma Tarihi 14 Mar 2019 Yorum: 0

Hıdrellez Ritüelleri. Hıdrellez’de Nasıl Dilek Dilenir?

Hıdrellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır. Türk kültüründe Hz.Hızır, batı kültüründe Green Man (Yeşil Adam) olarak bilinir. Havaların ısınmasını ve yeşilin gelişini müjdeler. Hıdrellez gününde, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.

 

 

5 Mayıs akşamında gül ağacının dallarına kırmızı kese içinde para asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) veya cüzdan açık olarak bırakılır. Böylece bolluk ve berekete ulaşılmaya, varlıklı olmaya niyetlenilir. Asılan para ve cüzdanlar 6 Mayıs sabahında erken saatte toplanır. Kese içindeki para bütün yıl boyunca cüzdanda bulundurulur.

 

5 Mayıs akşamı gül dalına niyetler yazılarak asılır, sabah erkenden niyetler toplanıp bir akarsuya (nehir, göl, deniz vs ) atılır, bu şekilde niyetlerin gerçekleşeceğine inanılır.

 

5 Mayıs gecesi, kabın içine süt konur, süt yoğurda dönerse evin bereketinin artacağına, evdekilerin şansının açılacağına inanılır. Bunun için sütü kaynatın, bir kaba boşaltıp ılımasını bekleyin. Ilınmış sütün içine bir tahta kaşık koyarak “Bismillahirrahmanirrahiym. Evime, yuvama Hızır uğrasın, yoğurdum mayalansın.” Diyerek kabın üstünü kapatın, çevresini bezle sarmalayın. Bir günde de tutabilir, 3 günde de tutabilir.

Aynı amaçla, taze soğanın yeşil dalları eşit kesilir, birine beyaz diğerine siyah iplik bağlanır. Ertesi gün beyaz iplik olan uzamışsa o yılın uğurlu geçeceğine, siyah iplik olan uzamışsa yılın sıkıntılı geçeceğine inanılır.

 

Yine 5 Mayıs akşamı varlık ve yokluk mayası hazırlanır. Varlık mayası tutarsa o yılın varlık içinde geçeceği, yokluk mayası tutarsa harcamaların çok olacağı düşünülür. Bunun için bir miktar sıvı ile (su ya da ayran) un karıştırılır. İki ayrı kaba bölünür. Kabın birine varlık diğerine yokluk yazılır. Ertesi günde hangisi maya tuttuysa onunla ekmek yapılır ya da lokma dökülüp dağıtılır.

 

Evlenmek isteyen kızların gelinlik giymiş bir maket yapıp, gül dalına astıkları takdirde evlenecekleri kişiyi rüyalarında görecekleri inancı vardır. Yine aşırı tuzlu yiyecekler yiyerek su içmeden yatmak gelenektir. Rüyada damadın altın tastan su veren kişi olduğu inancı vardır. O gece başlarının üstünde kilit açtıran genç kızların tez vakitte kısmetlerinin açılacağı düşünülür.

 

Evde bulunan herkes için 7 fasulye veya 7 nohut ekilip, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

 

Hıdrellez günü, sabah erkenden kalkılıp kapılar pencereler açılıp eve bereket dolması dilenir.

 

Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır ve evdeki genç kızın iyi bir evlilik yapması dilenir.

 

6 Mayıs sabahı, gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkılır. Hızır'ın ayak izlerine basıp, bolluk bereket gelmesi beklenir.

Yorumlar
Yorum yaz