6 mm Necef taşından imal edilmiş tesbih.
Necef taşından yapılan tesbihler, “padişah tesbihi” olarak bilinir. Osmanlı'da padişahlar için hazırlanan tesbihlerde kullanılan en gözde taşlardan biridir. Bunun başlıca sebebi ise necef tesbihlerin yazın eli terletmemesi ve çekiminin kolay olmasıdır.
Necef taşı, ismini Irak’ın Necef şehrinden almıştır. Bölgede, senenin bazı dönemlerinde yağan dolu tanelerinin içinde bulunan sıvının dağın oluklarından akması ve orada sertleşip donmasıyla oluşur. Bu özelliklerle mucizevi bir taş olarak kabul edilir. Oluşum şartları oldukça zorlu olduğundan nadir bulunan cevherlerden biridir.
Renksiz, berrak ve temiz görünümlü bir taştır. En saf kuvars formudur. Sahip olduğu parlaklık cama benzer fakat camdan çok daha serttir. Çoğunlukla içinde, donmuş su damlası bulunur, kırıldığında tekrar suya dönüşür. Bu sebeple doğanın enerjisine kanal olup ilettiğine, necef taşı taşıyan kişilerinse doğanın gücüne sahip olduğuna inanılır.
Çok uzun zaman önce keşfedilen taş, o zamandan bu yana muhtelif süs eşyaları, ziynet eşyaları ve mücevherat yapımında kullanılmıştır.
Bunun yanında, bazı hadislerde, Necef Taşı’na bakmanın Kabe’ye bakmak kadar sevap olduğu dile getirilmiştir. Bu sebeple, hem fiziksel özellikleri hem de dini açıdan kıymetli bir taştır.